Katusematerjalide hermeetilisus – ehita õhukindlalt, aga ventileeri õigesti!

Kuigi soojusisolatsiooni taset reguleerivates eeskirjades on kogu Euroopas suuri täiustusi tehtud, peavad energiatõhusate hoonete projekteerijad endiselt tegelema võimalike õhulekketeede ja külmasildade probleemiga. Kõrgeid kriteeriume, mille on seadnud sellised standardid nagu näiteks Passivhaus, on seega raske täita, kui ei kasutata õigeid tooteid.

Kuna katuse kaudu kaob nii palju soojust, sõltub hermeetilisus väga palju kõrgkvaliteedilisest paigaldusest. Näiteks katuseakende puhul jäetakse tihti tähelepanuta sellised väikesed detailid nagu aknapõlle lõikamine. Kuigi arhitekt võis küll määrata spetsiaalsed teibid või tihendusmaterjalid, näitab õhulekke katse sellises olukorras kiirelt ära, kui on kasutatud valesid tooteid. Kahjuks tuleb seda ette liigagi tihti ning katuse konarlikel ja ebaühtlastel pindadel veavad valed tooted varsti alt. Sellepärast üritataksegi järjest rohkem selliseid probleeme „välja planeerida”, lisades aknapõlledele isekinnituvaid liiste ja õhutõkkeid, mis tihendavad ääri ja ühendusi seinte ning korstnatega jms.

Loe artiklit täismahus siit.